header banner
Default

Na ontslag helpt een speciaal team een patiënt met AB-iv


Patiënten van het Radboud MC die met intraveneuze antibiotica naar huis gaan, kunnen voortaan rekenen op specialistische begeleiding. Een team met daarin twee verpleegkundig specialisten gaat de AB-behandeling thuis coördineren.

Het zogenaamde OPAT-team (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy) moet complicaties en heropnames voorkomen, en de ligduur verkorten door een snellere doorstroom naar de thuiszorg. Het team is in het leven geroepen omdat het ziekenhuis merkte dat er verbeteringen mogelijk waren. Zo werden soms middelen of doseringsschema’s voorgeschreven die niet haalbaar zijn bij de patiënt thuis, en wisten patiënten en verpleegkundigen in de wijk niet bij wie ze met vragen terecht konden.

Advies en voorlichting

VIDEO: Operation Theater ! Surgery Kaise Hoti hai ? Operation kaise hota hai ?
Dr Chintan B Patel - Best Bariatric / Laparoscopic & General Surgeon in Surat, Gujarat, India

Het team bestaat uit twee verpleegkundig specialisten infectieziekten, een infectioloog, een ziekenhuisapotheker en een transfermedewerker. De verpleegkundig specialisten geven advies aan behandelaars over de keuze van de antibiotica, leggen contacten met de thuiszorg en de apotheek. Ze geven voorlichting aan patiënten om complicaties thuis te voorkomen en zijn aanspreekpunt voor de thuiszorg.

Positief

VIDEO: Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31' | NU.nl
NU.nl

In Engeland zijn OPAT-teams in ziekenhuizen sinds een aantal jaar gangbaar. Ook in België ontstaan steeds meer van deze teams. Recent onderzoek van het UZ Leuven laat zien dat de effecten positief zijn: een afnemende ligduur doordat patiënten eerder met ontslag kunnen, geen heropnames en een hoge patiënttevredenheid. Vanuit het Radboud MC gaan jaarlijks zo’n 250 patiënten met intraveneuze antibiotica naar huis.

Lees Interacties

VIDEO: Speciaal pak helpt Mark in strijd tegen MS (28 februari 2023)
Sleutelstad

Praktijk

Sources


Article information

Author: Jorge Carter

Last Updated: 1703421241

Views: 772

Rating: 4 / 5 (104 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jorge Carter

Birthday: 1934-03-12

Address: 2429 Taylor Park Apt. 099, New Markfurt, NY 07715

Phone: +4585995012582963

Job: Journalist

Hobby: Basketball, Wildlife Photography, Meditation, Embroidery, Singing, Animation, Pottery

Introduction: My name is Jorge Carter, I am a honest, sincere, accomplished, clever, proficient, artistic, frank person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.